Confianza.

Social.

17864
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17864,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Daarom word je verkouden in de zomer

Waar het buiten ruim dertig graden is, kun je binnen vaak afkoelen bij een overheerlijke airco, ventilator of misschien werk je wel in een gebouw waar ze werken met klimaatbeheersing. Heerlijk, maar even later krijg je last van je keel en begin je te snotteren. Hoe komt dit toch? Het is juist mega warm buiten! Gezondheidsnet zocht uit of die grote temperatuurverschillen ervoor zorgen dat wij sneller verkouden worden in de zomer.

 

Verkoudheid is een virus

 

In principe zou de airco of ventilator niet (direct) de reden kunnen zijn van jouw zomerverkoudheid. Verkoudheid is namelijk een virus, een zeer besmettelijk virus. Mensen die besmet zijn, kunnen de verkoudheid makkelijk overbrengen naar anderen door te hoesten, niezen of zelfs te lachen. Er komen hierbij kleine druppeltjes in de lucht die in de luchtwegen van anderen terecht kunnen komen.

 

De airco, ventilator of klimaatbeheersing kan dit virus niet zomaar overbrengen. Wat wel een mogelijke oorzaak van de zomerse verkoudheid zou kunnen zijn, is dat het virus al in de lucht zit door een verkouden persoon. Met een ventilator kan dit virus sneller door de ruimte worden verspreid.

 

Irritatie door te droge lucht

 

Als laatste kunnen de slijmvliezen en ogen geïrriteerd raken door een te droge lucht. Bij aircosystemen kan de luchtvochtigheidsgraad meestal worden geregeld. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 45 en 60%, maar wanneer deze lager is, krijgen mensen dus last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen. Meestal houden de klachten op wanneer je de ruimte verlaat, maar de weerstand is dan alweer iets verlaagd.

 

Stof en pollen

 

Ook stof en pollen worden makkelijk verspreid door de ventilator. Als je allergisch bent voor een van de twee of voor allebei, kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van jeukende ogen en steeds moet niezen. Filters in de airconditioning kunnen dit tegenhouden.

 

Een verlaagde weerstand door de airco

 

Dat de temperatuurverschillen een verkoudheid kunnen veroorzaken, is nog niet bewezen, maar ze kunnen wel een stressreactie veroorzaken bij het lichaam. Een te koude airco kan voor een verlaagde weerstand zorgen, omdat je lichaam harder moet werken om warm te blijven. Daarbij doorbloeden je neus- en keelholte slechter en werkt de afweer daardoor minder goed. Als het virus in de lucht hangt, is de kans dus groot dat je dus besmet raakt. De ideale binnentemperatuur zou maximaal 6 graden lager mogen zijn dan de buitentemperatuur. Het verkoudheidsvirus vermenigvuldigt zich ook nog eens makkelijker bij lagere temperaturen. Daarom is de kans dat je in de winter verkouden wordt zo groot.

 

Heb jij een verkoudheid te pakken? Lees hier tien tips die je snel van je verkoudheid kunnen verlossen.

 

  1. Water en nog eens water.

Voel je een verkoudheid aankomen? Draai je kraan open en ga eronder hangen. Water – heel veel water – is namelijk een zeer effectief middel om overtollig slijm efficiënt af te voeren. Daarnaast hydrateert het je lichaam. Neem daarom ook eens een extra (recyclebaar) flesje water mee naar het werk of school. Drink geen alcohol, dit onttrekt namelijk het vocht aan het lichaam.

 

  1. Gorgelen met een zoutoplossing

Los een bodempje zout op in een glas heet water en laat het vervolgens iets afkoelen. Neem een slok, gorgel 30 tot 60 seconden, en spuug het uit. Herhaal dit meerdere malen per dag. Door dit te doen zal het virus minder kans krijgen om door te zetten. Daarnaast verlichting het de keelpijn.

 

  1. Vitamine C

Om je weerstand op peil te houden is voldoende inname van vitamine C essentieel. Deze vitamine stimuleert de vorming van witte bloedcellen. Helaas kan vitamine C een verkoudheid niet voorkomen. Het kan wel de duur en hevigheid van de klachten verminderen. Eet/drink vooral veel sinaasappelen, dit is een vrucht met een enorme dosis vitamine C.

 

  1. Hygiëne

Een goede hygiëne helpt de kans op een verkoudheid te verkleinen. Daarnaast versnelt het ook je herstel wanneer je al besmet bent met het virus. Door middel van een goede hygiëne zorg je ervoor dat bacteriën meer moeite hebben om je lichaam te bereiken. Alleen het paar keer extra wassen van je handen zorgt al voor extra bescherming. Je kan natuurlijk ook een handgel gebruiken, vooral wanneer je alles vastpakt in een school/trein/bus is dit handig. En bij zo’n gel heb je geen water nodig, ideaal dus!

 

  1. Een flinke eetlepel honing

Het is een middeltje van vroeger, maar het werkt nog steeds: een flinke eetlepel honing! Deze door bijen gecreëerde substantie helpt vooral bij keelklachten tijdens een verkoudheid. Het stilt de pijn, verzacht de keel en maakt de verkoudheid iets draaglijker. Hou je niet van honing? Dan is hoestsiroop ook een goed alternatief.

 

  1. Rust. Rust. Rust.

Niet meer, niet minder. Gewoon op de bank of in bed liggen. Geen tv aan, geen mobiele telefoon bij de hand. Alle vormen van inspanning moeten worden vermeden. Alleen zo kan het lichaam zich volledig concentreren op haar herstel. Zorg verder voor een theepot gevuld met groene thee of een glas water en een schaaltje met fruit. Op deze manier help je jouw lichaam in de strijd tegen de bacteriën. Een goede nachtrust is daarnaast erg belangrijk om de klachten van een verkoudheid zo snel mogelijk te verminderen.

 

  1. Geen alcohol of tabak

Pilsje. Peukje erbij. Heerlijk. Althans, voor sommige mensen. Maar tijdens een verkoudheid is dit ten strengste af te raden. Daarom stoppen de meeste mensen ook met roken wanneer ze verkouden zijn (kort daarna beginnen ze ook vaak weer). Bij een verkoudheid zijn je luchtwegen namelijk besmet met een virus. Vaak gaat dit gepaard met een loopneus, keelpijn en hoesten. Als je dan gaat roken worden de luchtwegen alleen nog maar erger aangetast. Daarnaast werkt roken weerstand verlagend. Hetzelfde geldt voor alcohol.  Alle dranken met alcohol zijn tevens vochtonttrekkend, wat er voor zorgt dat je sneller uitdroogt.

 

  1. Neem een stoombad

Hoewel een stoombad niet het virus van een verkoudheid om zeep helpt, verruimt het wel je luchtwegen en verlicht het je hoest. Hierdoor voel je je direct een stuk beter. Je kunt weer normaal ademen en voelt je fitter. Een stoombad met tijm of eucalyptus kan wonderen doen. Het is wel belangrijk om minimaal 10 minuten je rust te nemen in een stoombad.

 

  1. Drink veel thee

Thee is vaak een uitstekend middel om klachten te verminderen en je lichaam op te warmen. Pak een theeglas, en ga voor een groene thee, citroen honing thee is een heerlijke thee wanneer je verkouden bent. Of je knijpt er zelf even wat honing in.

 

  1. Snuit je neus NIET

Wat? Hoezo? Ik heb een loopneus, deze moet ik toch snuiten? Nee dat moet je niet. Het is zelfs af te raden als je ontstoken voorhoofdholtes wilt voorkomen. De beste manier is gewoon om je neus op te halen. Als je persé wil snuiten, doe dit dan zachtjes en niet te vaak. Als je veel en hard snuit, lopen je voorhoofdholtes vol waardoor ze gaan ontsteken. En dat is geen pretje.

 

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips en informatie! Succes en geniet vooral van de zomer!

Date

31 juli 2019

Category

Blog

Tags
bacteriën, Honing, thee, Verkouden, verkouden in de zomer, zomerse verkoudheid
No Comments

Post a Comment