Confianza komt regelmatig bij familiebedrijven over de vloer. Opvolging wordt steeds moeilijker, het boerenbedrijf is hier wellicht wel het beste voorbeeld. Maar is het stokje doorgeven binnen de familie überhaupt de beste keuze?
Opvolging wordt regelmatig pas vlak vóór het eigen pensioen geregeld. Het ondernemen zit in het bloed, het is druk en de dag dat u niet meer midden in de operatie zit lijkt ver weg. Echter komt een bedrijfsopvolging niet ‘vanzelf’ goed. Dit is een proces van jaren.
Wat is een familiebedrijf?
Familiebedrijven zijn sterk en stralen een bepaalde kracht uit. Het is een regionaal merk en ze doen veel voor de economie. Daarnaast is er vaak historie aanwezig, wellicht uitgesmeerd over meerdere generaties. Dit staat voor betrouwbaarheid. Het personeel is daarom trouw en de focus is gericht op de toekomst.
Tot nu toe een verhaal met louter positieve kanten aan het familiebedrijf. Echter bestaat er uiteraard ook een keerzijde, zeker wat betreft de opvolging en de juiste keuzes die gemaakt moeten worden voor bestaansrecht richting de toekomst.
Achilleshiel
De statistieken van familiebedrijven zijn een stuk minder degelijk dan de beeldvorming. Slechts circa 30% overleeft de eerste generatiewisseling. Na de tweede opvolging staat nog maar een ruime 10 % overeind. Slechts 3% overleeft de wisseling richting een vierde generatie. De titel ‘koninklijk’ voor bedrijven die langer dan 100 jaar bestaan lijkt gezien de statistieken dan ook een terechte benaming.
Familiebedrijven zijn vaak opgericht door een echte ondernemer. Het is zijn of haar kindje en samen met een gezonde dosis energie en de juiste visie wordt het bedrijf uit de grond gestampt. De eerste generatie is dan ook met niks begonnen. De opvolging hiervan krijgt het erfgoed.
Dit kan psychologisch verlammend werken. De druk voor deze generatie is groot en de bemoeienis van pa en ma werkt ook niet lekker mee om jouw visie neer te zetten. Een bekend fenomeen is dan ook dat volgende generaties relatief afwachtend te werk gaan. In eerste instantie blijven dingen bij het oude, want ‘zo doen we het al twintig jaar’. Gevaarlijk anno 2018: Vernieuwing, innovatie en eigen ideeën zijn van essentieel belang om door te ontwikkelen.
Opvolging en dagelijkse leiding
De dagelijkse leiding overdragen is verre van eenvoudig als je jarenlang aan de touwtjes hebt getrokken. Begin dit gecompliceerde proces dan ook niet te laat. Emoties spelen namelijk een grote rol bij het definitieve afscheid. Betrek uw kinderen en competente managers binnen uw bedrijf bij dit proces. Houd daarin rekening met ‘familieblindheid’. Ondernemerschap is namelijk niet erfelijk, en niet onbelangrijk: Liggen de ambities van uw beoogde opvolger wel binnen het familiebedrijf? Vraag daar concreet naar i.p.v. aannames te doen.
Blijf daarnaast altijd openstaan voor opvolgers buiten de familiekring. Probeer de opvolging in de leiding te scheiden van de opvolging in eigendom. Aanwezige competenties bepalen uiteindelijk de geschiktheid voor de dagelijkse leiding. Een externe directeur is dus wellicht ook een goede optie.
2 november 2018
Blog
No Comments