Confianza.

Social.

17582
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17582,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-9.11,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Aantal ongevallen in de bouw sterk toegenomen

Aantal ongevallen in de bouw sterk toegenomen

Het aantal ongevallen op de werkvloer is helaas weer toegenomen. Vorig jaar vielen er zelfs 71 doden. Een stuk meer dan de 54 ongelukken met dodelijke afloop een jaar eerder. De vroegere arbeidsinspectie genaamd SZW gaat extra inspecteurs aannemen en inzetten. Naast het aantal dodelijke ongelukken is het aantal arbeidsongelukken gestegen. In 2018 zijn erop de werkvloer 4368 ongelukken gebeurd, ruim 900 meer dan in 2014. Dit is een flinke teleurstelling voor de SZW. De reden zit hem in de aantrekkende economie. Wanneer er meer mensen aan het werk zijn, is de kans vele malen groter dat er een ongeluk kan plaatsvinden.

 

Wanneer de medewerkers sneller en efficiënter moeten werken is er vaak minder tijd voor veiligheidsprocedures.

 

Meer ongevallen op de werkvloer, inspectie neemt extra mensen aan

 

Ongevalsonderzoeken kosten enorm veel tijd en worden nauwgezet uitgevoerd. Dit kost veel tijd en capaciteit, toch willen ze hier extra inspecteurs op gaan zetten. Ook vraagt de SZW aan bedrijven of ze zelf ook meer aandacht willen geven aan veiligheidsprocedures.

 

Vooral onder jongeren zijn vaak de meeste bedrijfsongevallen

 

Ongelukken onder werktijd komen vaker voor bij kleine bedrijven (tien werknemers of minder). Bij grote bedrijven waren het op honderdduizend werknemers elf mensen. Vooral onder jongeren zijn vaak de meeste bedrijfsongevallen. Dit komt omdat ze soms teveel met andere dingen bezig zijn. Ook zijn ze zichzelf niet bewust van de gevaren om zich heen.

 

Top 5 ernstige ongevallen op de werkvloer

 

Wat zijn de meest voorkomende ernstige ongevallen op de werkvloer in Nederland? Van ongevallen met machines of gereedschap tot verdrinking of elektrocutie. Dit is de top 5 ernstige ongevallen:

 

Type ongeval   

 

  1. Vallen van hoogte  29%
  2. Contact met bewegende delen van een machine  22%
  3. Vallende objecten  13%
  4. Aanrijdingen van een voetganger door een voertuig  4,4%
  5. Beknelling tussen een machine en een ander object  4,2%

 

Een veiligheids – en gezondheidsplan opstellen

 

De opdrachtgever van een bouwproject heeft een zeer belangrijke rol bij het zorgen dat er veilig wordt gewerkt. Zo is het heel erg belangrijk dat er een veiligheids – en gezondheidsplan wordt opgesteld waarin de afspraken staan die ervoor zorgen dat er veilig en gezond gewerkt wordt. Ook is het belangrijk dat de bouwlocatie groot genoeg is om om er veilig te werken.

 

Om ervoor te zorgen dat opdrachtgevers een goed plan maken en de samenwerking goed regelen zijn recent de bouwprocesbepalingen voor opdrachtgevers aangescherpt door minister Asscher. Deze maand start de internetconsultatie over deze nieuwe (aangescherpte) regels.

 

Neem contact met ons op

 

Zoek je een nieuwe uitdaging waarbij je op een veilige locatie kan werken? Ga je op dit moment met tegenzin naar je werk? Neem dan zeker even contact met ons op. Klik hier om naar ons contactformulier te gaan.

Date

7 maart 2019

Category

Blog

Tags
meer ongelukken op de werkvloer, ongelukken, ongeval, werkvloer
No Comments

Post a Comment