Confianza.

Social.

17544
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17544,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-9.11,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Brexit: Huidige status en de (zakelijke) gevolgen

Op 29 maart vertrekken de Britten uit de EU. Althans dat is het plan. Het Verenigd Koninkrijk en de EU hebben onderhandeld over de voorwaarden. Er wordt echter nog steeds verder gepraat over de toekomstige relatie.

 

Het Britse parlement heeft afgelopen 15 januari hard afgerekend met de voorwaarden die door premier Theresa May waren opgesteld en onderhandeld. Het kan tevens nóg ingewikkelder worden. De roep om een nieuwe wet, waarin staat dat de premier uitstel van de brexit-datum van 29 maart moet aanvragen bij de EU als er op 26 februari nog steeds geen deal is, wordt steeds groter. Op deze manier hoopt men dat het Verenigd Koninkrijk niet zonder afspraken uit de EU valt. Wellicht een ontsnappingsroute, want een vernieuwde deal vóór 26 februari voelt vanaf de zijkant vrij onrealistisch.

 

Maar wat is er volgens de Britten überhaupt allemaal mis met de EU?

 

– De Britten hebben ”traditioneel” meer met de VS en de landen waarmee ze het Gemenebest* vormen dan met de landen op het Europese continent.

– Ze hebben hun eigen tradities, afwijkende afstandsmaten, gewichtseenheden en eigen munt eenheid. Hierdoor zijn ze vrij sceptisch over iedere vorm van integratie met andere landen.

– In 1973 werden de Britten lid van de Europese Economische Gemeenschap. Een titel die in die tijd werd gebruikt. Zes jaar later waren de eerste scheurtjes al zichtbaar. De welbekende Margaret Thatcher a.k.a. Iron Lady vond dat de Britten te veel betaalden. De economie was stroef in die tijd en ze vroeg dan ook om korting (niet het type korting als in de uitverkoop!).

– Veel Britten hebben het gebrek aan vrijheid nooit als prettig ervaren. Ze willen zélf bepalen wie het land in mag, en wie niet.

 

Take back control’ was de slogan in 2016 in de aanloop naar het Britse referendum. Nu ruim 2 jaar verder is er heel veel gebeurd, behalve de controle terugkrijgen!

 

* Het Gemenebest van Naties (Engels: Commonwealth of Nations), voorheen het Brits Gemenebest, is een vrijwillig samenwerkingsverband (een confederatie) van 53 onafhankelijke soevereine staten, met de Britse koningin Elizabeth II als symbolisch hoofd. De staten die lid zijn van het Gemenebest worden aangeduid als gemenebestland of commonwealth.

Bron: Wikipedia.

 

Wat verandert er als het Verenigd Koninkrijk op 29 Maart daadwerkelijk de EU verlaat?

 

Kunnen we straks nog net zo makkelijk naar het VK?

 

Burgers kunnen zonder visum van het ene naar het andere land reizen en daar ook zonder visum werken. De Britten willen dat dit stopt. Ze vinden dat er te veel immigranten naar hun land zijn gekomen. Dat heeft voor veel overlast gezorgd, de lonen gedrukt en de huizenprijzen zijn gestegen. Als dit allemaal zo doorgaat hebben we over een paar jaar een visum nodig om in Engeland te werken.  Bereid u dus op tijd voor. Het VK kan een ‘derde land’ worden, zoals bijna elk ander land buiten de EU (denk aan de VS, Brazilië, China etc.). Douaneaangiften worden dus onderdeel van uw invoer uit of uitvoer naar het VK.  Informeer nu al hoe dit moet, laat u adviseren en besteed zaken uit.

 

Waarom is Brexit ook voor Nederland zo belangrijk?

 

Het VK is na Duitsland het land waar Nederland het meest naar exporteert, dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Die handel leverde Nederland in 2017 zo’n 22,7 miljard euro op. Dit is goed voor 218.000 banen.  Maar er staat meer op het spel. Voor Nederland zijn de Britten een ideale bondgenoot binnen de EU, omdat ze tegenwicht bieden aan de plannen van met name de Fransen om steeds meer macht aan Brussel te geven. Dat evenwicht is er straks niet meer. Nederland is net als het Verenigd Koninkrijk geen fan van een grote Europese superstaat. Tot nu konden we ons achter de rug van de Britten verschuilen. Maar op dit moment zullen we ons moeten verenigen met kleine, gelijkgestemde lidstaten zoals Denemarken, Ierland en Zweden.

 

Dit kan Nederland 4 miljard gaan kosten

 

Britten zijn belangrijk voor de Nederlandse toerisme sector. 8% van de overnachtingen in Nederlandse hotels of B&B’s zijn door Britse reizigers. In Amsterdam, een populaire bestemming voor Britse vriendengroepen, is dit zelfs het dubbele namelijk 16%. Als de groei in de Nederlandse economie afzwakt krijgt de horeca daar ook veel problemen mee.

 

Nederland behoort tot de top 3 van grootste export-verliezers bij een ‘no deal’-Brexit. Als de scheiding van het VK en de EU komende maanden uitdraait op een harde Brexit kost dat ons land alleen al in 2019 €4 miljard aan export.

 

Kansen voor Nederlandse ondernemers

 

De Brexit biedt ook kansen voor Nederlandse bedrijven. Britse ondernemers zijn in sommige sectoren straks minder concurrerend in de handel met de EU. Daardoor kunnen Nederlandse ondernemers gemakkelijker op zoek naar andere markten voor hun producten.

 

Let op: 

  1. Alle veranderingen door Brexit worden van kracht:
    • Of, direct per 30 maart 2019;
    • Of, per 1 januari 2021.
  2. U weet pas kort voor 29 maart 2019 welke van deze twee data het wordt.
  3. Wat er vanaf die datum voor u verandert volgt uit de onderhandelingen van:
    • Of, het uiteindelijke toekomstige relatieakkoord tussen de EU en het VK;
    • Of, als dat akkoord er niet komt, gelden de Wereldhandelsorganisatie (WTO)-spelregels.

 

Omdat het de eerste keer is dat een land vertrekt, heeft niemand er ervaring mee. Daarom duurt het al zo’n tijd, ook zijn er complicaties opgetreden. Het VK bestaat uit vier landen: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. In de laatste twee is de meerderheid tégen Brexit.

 

Neem deze lijst door als je je als bedrijf wilt voorbereiden op de Brexit. Hopelijk hebben wij jullie weer geïnspireerd met dit artikel. Wil je nog meer artikelen lezen? Klik dan hier voor ons artikel over de regels in Nederland.

 

Date

31 januari 2019

Category

Blog

Tags
Brexit, Gemenebest, Horeca, Nederland, VK
No Comments

Post a Comment