Confianza.

Social.

17510
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17510,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

De definitie van circulaire economie

Als de Nederlandse economie in 2050 circulair moet zijn, is er nog heel veel werk aan de winkel. Alle bedrijven, de overheid en de industrie moeten aan de bak. Maar ook van de consument wordt wat gevraagd. Op scholen moet er meer aandacht voor komen. Dus meer uitleg, documentaires en lesstof over deze materie.

 

Maar hoe doe je dat, circulair worden? Wat kan jij eraan doen? Is het een heel complex verhaal? Of zijn het kleine, dagelijkse aanpassingen die al een wereld van verschil maken?

 

Wij hebben het een en ander voor jullie opgesomd. Want alle kleine beetjes helpen…

 

Afval is geen afval meer

 

Circulair wil niet zeggen dat je zonder afval moet leven. Dit is trouwens wel mogelijk, dit hebben namelijk meerdere bloggers bewezen. Die produceerde maar slecht 1 jampot vol per jaar. Zo’n levensstijl is alleen niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen gaat zelf een crème maken van kokosolie, of heeft altijd zakjes en potjes bij zich.

 

Wellicht is een circulaire economie wel hét voorbeeld van om denken. Een economie waarin afval niet bestaat, het is een grondstof. Of je geeft het een tweede leven zoals het nu is, door bijvoorbeeld kleding waarop je bent uitgekeken te doneren aan een goed doel.

 

Een aantal tips

 

★ Koop niets wat je niet nodig hebt
★ Leen of deel spullen met elkaar
★ Koop meer tweedehands
★ Repareer apparaten in plaats van ze af te danken
★ Scheid je afval
★ Gebruik geen plastic (neem zelf een tas of herbruikbare waterfles mee)
★ Lever elektrische apparaten in (zoals je oude mobieltje, deze bevat kostbare metalen)
★ Koop kleding die lang meegaat en niet na drie keer wassen al is versleten
★ Eet minder vlees, dan hoeft er ook minder water, voer, kunstmest en brandstof te worden gebruikt om het te produceren

 

Afval scheiden gaat gelukkig al steeds beter, dit berekende het CBS onlangs: in 2017 werd 57% van het Nederlandse afval gescheiden ingeleverd, jaarlijks produceert de gemiddelde Nederlander bijna 500 kilo afval. Dat kan dus nog wél een stuk beter…

 

Zuinigheid

 

Maar Nederlanders zijn gewend geraakt aan een bepaalde vorm van luxe. Is je stofzuiger kapot, wordt er zo een nieuwe bezorgd. Die is dan ook nog de volgende dag in huis, tegenwoordig repareert niemand meer z’n eigen apparaten. Ondertussen willen wij alleen maar groente en fruit wat er perfect uitziet, er mag namelijk geen plekje opzitten. Is je mobiele abonnement afgelopen? Dan willen wij eigenlijk de meest nieuwe telefoon die op de markt is gekomen. Toch komen er wel steeds meer winkels die refurbished producten aanbieden. Hier zit op sommige producten zelfs 3 jaar garantie.

 

Circulair betekent niet dat je niks meer mag hebben. Sommige apparaten worden van een bepaalde kwaliteit gemaakt wat sneller kapot gaat. De apparaten van vroeger gingen veel langer mee. Zoals de: stofzuiger, waterkoker, Nokia 3310, koffieapparaat en ga zo maar door. Deze apparaten waren echt onverwoestbaar. Verduurzamen gaat dan ook in stapjes, maar iedereen kan in actie komen. Gooi dus niet zomaar je frituurpan weg omdat je geen ‘zin’ hebt om die schoon te maken. Voor dit soort handelingen zijn er wel 50 tips te vinden op internet.

 

Gedragsverandering

 

Juist die kleine stapjes kunnen het verschil maken. Wij zijn helemaal niet zo rationeel. De kennis en de cijfers over klimaatverandering en milieuvervuiling zijn overal duidelijk te zien, helaas is dat nog niet genoeg voor een gedragsverandering. Het woord ‘circulair’ is zo abstract en groot, als je dat wilt beïnvloeden moet je klein beginnen.

 

Ook is minder vlees eten in het nieuws geweest, maar ga maar eens in de schoenen staan van de consument. In de supermarkt word je overal geconfronteerd met vlees. Je moet wel erg sterk zijn om het dan niet te kopen. En zeg nou eerlijk; Wat is er lekkerder dan gehaktballen van onze geliefde moeders?

 

Eens per week kiezen voor vis, salade of een lekker ovenschotel zonder vlees is echter geen enorme verandering qua patroon. Alle kleine beetjes helpen namelijk in dit traject. En vlees verteerd ook nog eens heel langzaam in je systeem. Een hamburger doet er zelfs drie dagen over!

 

Toffe, creatieve mogelijkheden

 

Het Britse Skipping Rocks Lab bedacht een tof circulair idee, een waterfles gemaakt van zeewier. Dat is een stuk milieuvriendelijker dan een gewoon plastic flesje. Het duurt zo’n 6 weken voordat een zeewierflesje is afgebroken. Je kunt hem trouwens ook opeten, maar dan heb je daarna meteen weer dorst. Ook is het eerste circulaire viaduct geopend in Flevoland.

 

Tussen Kampen en Dronten vind je nu het eerste circulaire viaduct van Nederland. Dit viaduct kunnen ze helemaal uit elkaar halen in allerlei elementen. Die elementen kunnen ze weer opnieuw gebruiken, 200 jaar lang. Normaal gesproken gebruiken ze een viaduct zo’n 40/50 jaar en dan is ‘ie op. Dan moeten we hem verpulveren. Dat is met dit viaduct niet het geval. Veel viaducten uit de jaren 40-50 zijn momenteel aan vervanging toe. Staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven wil dat daar herbruikbare viaducten voor in de plaats komen. Een goed initiatief!

 

De documentaire over A Plastic Ocean is nu te zien op Netflix, bekijk hieronder de trailer:

 

 

Hoe denken jullie over de circulaire economie? Vinden jullie het goed dat er aandacht voor is?

 

Date

17 januari 2019

Category

Blog

Tags
circulaire economie, onze wereld, plastic
No Comments

Post a Comment