Confianza.

Social.

17471
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17471,stockholm-core-2.4,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-9.5,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Dit verandert er in 2019

Namens team Confianza de beste wensen en een gelukkig Nieuwjaar! Wij hopen dat jullie een fijne jaarwisseling hebben gehad. In dit artikel hebben wij een aantal veranderingen voor jullie op een rijtje gezet. Want wat gaat er dit jaar allemaal veranderen? Er zijn in ieder geval een aantal veranderingen die je echt in je portemonnee gaat voelen. Dit is op fiscaal gebied, wonen, familie, zorg, vervoer en werk.

 

Inkomstenbelasting en btw

 

De meest ingrijpende verandering is toch wel de tarieven voor de inkomstenbelasting. De meeste Nederlandse werknemers zullen op hun loonstrookje in 2019 een plus zien t.o.v het vorige jaar. Je kan tussen de 1,0 tot 2,5% meer netto loon tegemoet zien de aankomende maanden.  De verlaging van de inkomstenbelasting draagt daaraan bij, net als de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

 

Mensen met een middeninkomen gaan er het meeste op vooruit. Uitkeringsgerechtigden en ouderen houden ook meer over in het nieuwe jaar. Mensen met een uitkering of AOW krijgen meer geld op hun rekening gestort, omdat de uitkeringsbedragen met de inflatie meestijgen. Ook komen de bijstand en de AOW in 2019 netto hoger uit door de hogere algemene heffingskorting. Ouderen met een hoger aanvullend pensioen zien de verlaging van de inkomstenbelasting in januari op hun loonstrookje.

 

Maar er zit ook een keerzijde aan, de hypotheekrente moet ook tegen een lager belastingtarief worden afgetrokken.

 

Zorgverzekering en tandartskosten

 

Er komt een bovengrens voor de eigen bijdrage voor medicijnen van €250,00 euro per persoon. Per 1 januari 2019 is dit dus de maximale eigen bijdrage. Alles daarboven wordt betaald door de verzekeraar.

 

Bedenk wel dat de prijzen van veel medicijnen en hulpmiddelen komend jaar omhoog gaan vanwege de btw-verhoging (6 naar 9%)

 

Auto en trein

 

Neem een elektrische auto, houd dan wel de prijs goed in de gaten. De verlaagde bijtelling van 4 procent geldt tot maximaal 50.000 euro van de catalogusprijs. Koop je bijvoorbeeld een duurdere auto, dan ben je over het meerdere 22% bijtelling verschuldigd.

 

Lease of koop je in 2019 een elektrische auto, dan mag je nog vijf jaar van de lage bijtelling gebruik maken.

De verkeersboetes worden ook verhoogd. In 2018 kostte een boete van door het rood rijden nog 230 euro nu is dat 240 euro. Ga dus op tijd van huis richting het werk en rij voorzichtig!

 

Overigens kan er in het nieuwe jaar wel al vanaf 75 euro een betalingsregeling worden getroffen. Dat betekent dat het bedrag niet in 1 keer overgemaakt hoeft te worden. Voorheen was zo’n regeling pas mogelijk vanaf 225 euro.

 

Een treinkaartje wordt bijna 5% duurder, dit is schrikken want deze kaartjes zijn al niet goedkoop. Het openbaar vervoer in Nederland t.o.v. omringende Europese landen is hierdoor nog minder in balans.

 

Soms kan je nog treinkaartjes, voor bijvoorbeeld een weekendje weg, goedkoper scoren via bepaalde winkels/supermarkten. Laten we dat in 2019 maar extra in de gaten houden.

 

Werknemers, ondernemers en gepensioneerden

 

Een flink aantal mensen heeft her en der minipensioentjes opgebouwd, bijvoorbeeld door bijbaantjes. De regels voor deze pensioenen gaan op de schop. Pensioenuitvoerders kunnen kleine pensioenen van meer dan 2 euro en minder dan €474,11 bruto per jaar samenvoegen met je huidige pensioen. De pensioenen worden dan over minder potjes verdeeld.

 

De AOW stijgt, of dit ook voor u geldt, kunt u zien op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Daarnaast wordt ook nog de ouderenkorting verhoogd, waardoor de meeste mensen meer AOW overhouden. De AOW-leeftijd stijgt in 2019 met 4 maanden. Dit komt uit op 66 jaar en 4 maanden.

 

Een aantal voordelen

 

Nog een aantal positieve voordelen die van belang zijn:

 

  • Volgens de nieuwe wet heb je als werknemer recht op een extra vrije dag(en) na de geboorte van een kind. Vanaf 1 januari 2019 gaat het geboorteverlof voor partners van 2 dagen naar eenmaal het aantal werkuren per week.
  • Het minimumloon is ook aangepast. Het wettelijk minimumloon voor volwassenen (vanaf 22 jaar) stijgt iets. Het minimumjeugdloon stijgt ook iets.

 

Dus duik in de voordelen die voor jou van toepassing zijn en geniet vooral van elkaar in het nieuwe jaar!

 

Date

4 januari 2019

Category

Blog

No Comments

Post a Comment