Eerst koffie drinken en dan pas zweten op een mooie brief, een gelikt cv en het vinden van de perfecte outfit. Steeds meer bedrijven werken met kennismakingsmomenten, waarbij de sollicitant eerst eens langskomt om te kijken of het naar zijn/haar zin is. En of er een klik is met het bedrijf, daarna begint pas het echte werk! Want dan moet je nog worden aangenomen, dus dan kan je pas achter je computer kruipen voor een sollicitatiebrief. Het gebeurt steeds vaker dat je eerst een kennismakingsgesprek hebt en dat dan pas de sollicitatieprocedure volgt.
Deze manier van solliciteren zou de norm moeten worden. Het is eigenlijk een win-win situatie, want de werkgever krijgt sollicitanten die echt bij het bedrijf willen werken en de sollicitant weet precies waar hij/zij terecht komt. Bij een informele kennismaking kan hij/zij dan objectief beoordelen of het wat is, zonder zich zorgen te maken over zijn/haar kleding en of het gesprek wel goed gaat. Je hebt in ieder geval minder last van zweethandjes en op deze manier ligt er een minder hoge druk op je. Nu moet ik zeggen dat wij dit bij Confianza altijd al doen, wij willen altijd eerst met iemand een bakje koffie/thee of zelfs een biertje doen. Daarna gaan wij kijken of we een passend bedrijf voor ze hebben. En voor ze op gesprek gaan bij het bedrijf waar wij ze mee hebben gekoppeld, lichten wij altijd degene in die het gesprek leid. Een cv is voor ons niet belangrijk, een gezicht en een gesprek zegt vaak veel meer dan alleen een cv.
Als werkgever kun je in de vacaturetekst iets extra’s laten zien over wat het werk inhoudt. Zet bijvoorbeeld een kennismakingsvideo op je website, zo’n video hebben wij namelijk onder het kopje ”over ons” gezet. Je kan ook altijd vermelden dat een sollicitant welkom is voor een bak koffie (of iets anders). De meest gehoorde klacht van sollicitanten is dat de vacaturetekst niet strookt met de daadwerkelijke werkzaamheden. Tijdens een informele ontmoeting krijg je als sollicitant al een veel realistischer beeld van de werkomgeving en werksfeer. Zie je collega’s leuk met elkaar omgaan, staat er een radio aan? Is de sfeer fijn? Dan krijg je al een veel beter beeld en gevoel bij het bedrijf.
De gemeente Almere koos voor een informeel tintje in de vacaturetekst. De gemeente Almere schreef de volgende vacaturetekst: “Wij weten, met jouw talent kun je overal aan de slag. Wij denken dat wij de meest interessante uitdaging voor je hebben, in een unieke stad, ruimte voor experiment en nog flink in ontwikkeling. Wil je meer weten? Dat kan! Op woensdag, donderdag of vrijdag staat ’s ochtends de koffie klaar. De strategen vertellen je graag meer over Almere, de functie en de opdracht waarvoor zij staan. Laat even weten of je komt!
Dit is natuurlijk een heel uitnodigend bericht, tegenwoordig zie je ook steeds meer vacatures dat je ook per Whatsapp kan reageren. Dit werkt ook drempelverlagend, maar is het echt handig voor bedrijven/detacheringsbureaus? Voor de een wel en de ander niet. Je krijgt natuurlijk allerlei vragen toegestuurd waardoor je de hele tijd bezig bent met je mobiel. Als alles onder elkaar staat in een e-mail of een gesprek wordt ingepland is het voor een bedrijf een stuk overzichtelijker. Je kan namelijk even de tijd nemen om je voor te bereiden.
Gemeente Almere, kijkt tevreden terug op de wervingsdagen. “Er kwamen ruim dertig geïnteresseerden en bijna allemaal hebben ze later ook gesolliciteerd. De koffiemiddagen gaven ons de gelegenheid om ongedwongen met elkaar te praten over de functie en over de stad en ze hebben ons meer vragen gesteld dan andersom! Zij kregen een goed beeld van de functie en ook de gelegenheid om hun allerbeste brief op te sturen voor de allerbeste sollicitatie.”
Of er werd gesproken over huisdieren, het weekend, hobby’s en kleinkinderen? “Nee, de sfeer was informeel, maar niet zo informeel. Bij de sollicitatiegesprekken die volgden, hebben we ook niet gekeken naar hoe de sollicitant zich gedroeg en of hij er wel was. Andersom hebben we de geïnteresseerden op de koffiemiddagen wel eerlijk kunnen vertellen of de functie te hoog voor ze gegrepen was.”
Flores van Emmerik (Arbeidspsycholoog) noemt de informele meetings een positieve ontwikkeling. Op universiteiten wordt dit volgens hem al langer gedaan en bij ‘krapte’beroepen is een informele kennismaking vooraf een doeltreffend middel. De macht ligt bij de sollicitant, niet bij de werkgever.
De sollicitant kan zich tijdens zo’n bijeenkomst oriënteren en bedenken of hij daar echt nodig is. Is dit bijvoorbeeld ook echt wat diegene wil? Bedrijven laten zich van hun beste kant zien en dus moet je op zo’n informele bijeenkomst net zo goed voorbereid zijn als dat je op een sollicitatiegesprek zou moeten zijn. Maar toch zijn de meeste sollicitanten relaxter dan wanneer ze eerst per mail uitgenodigd worden. Ook werkt het goed om elkaar even telefonisch te spreken, zo kan je zelfs door de telefoon heen al een klik voelen.
Mensen gaan op zoek naar een andere baan als ze zich niet verder kunnen ontplooien, wanneer er te weinig werk is of als er een conflict is. Tijdens een koffiemiddag wordt natuurlijk niet verteld dat de baas een hork is en dat er geen ontplooiingsmogelijkheden zijn. De vragen die je moet stellen, moeten dus scherp zijn. Is er budget voor ontwikkeling? Hoe wordt hier met conflicten omgegaan? Kan je bij elkaar komen wanneer je tegen iets aanloopt? Neem gerust een papiertje mee met wat vragen erop, of ze ze in je notities op je telefoon.
Ben jij nog op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan even al onze uitdagingen , zin in een bak koffie en een goed gesprek? Kom dan gerust langs!
Bron: Sublime
2 januari 2020
Blog
No Comments