Ken je ze? Die lui die te pas en te onpas bij je komen klagen dat ze weer 60 of 70 uur gewerkt hebben van de week. En de bedoeling is dan ook dat je in ademloze bewondering je waardering uitspreekt voor zoveel inzet. Of wanneer de vraag, hoe is het op het werk? Standaard wordt beantwoord met: “druk’’.
In de praktijk blijkt dat veel van deze zogenaamde harde werkers 60 tot 70 uur aanwezig zijn. Druk bezig met extra hard op hun toetsen tikken, zodat het hele kantoor kan horen hoe hard ze wel niet aan het werk zijn. Als dan blijkt dat ik mijn werk binnen 40 uur gedaan krijg, heb ik maar een makkelijk baantje. Wellicht gaat er juist iets verkeerd als je een dubbele werkweek nodig hebt om je werk te doen. Óf je baan is te zwaar óf je doet je werk verkeerd. Uiteindelijk is een werkweek gebaseerd of 36-40 uur en moet je functie zo zijn dat je je werkzaamheden gedaan krijgt binnen die tijd, uitzonderingen daar gelaten.
Het nieuwe werken wordt tegenwoordig overal gepromoot. Je kunt altijd en overal werken, waar en wanneer het jou uitkomt. Of je nu om 7 uur op kantoor bent, vanaf 10 uur thuis werkt of liever ’s nachts werkt, het is het resultaat dat telt. Er is nog wel verzet tegen deze gedachtegang, want je hebt geen zicht op wat iemand doet als hij thuiswerkt. Heb je dat wel als iemand op kantoor werkt? Het enige wat je kunt zien is hoe lang iemand aanwezig is, maar dat wil niet zeggen dat men ook al die tijd productief is geweest. Maar dat is het probleem met onze manier van arbeid: je werkt alleen hard als iedereen het kan zien.
Uiteindelijk draait het erom dat jij plezier hebt in je werk. Hoe je dit invult verdient in ieder geval de nodige aandacht. Laat je niet tegenhouden door wat anderen er van denken, zolang jij in samenspraak met je collega’s maar het resultaat haalt dat je graag wilt zien. Hard werken en productief zijn betekent niet altijd dat je extra lange dagen moet maken.
18 september 2018
Blog