Confianza.

Social.

18173
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18173,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-9.11,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Ben jij helemaal jezelf op de werkvloer? Houd het wel binnen de perken..

Ben jij helemaal jezelf op de werkvloer? Houd het wel binnen de perken..

Overal wordt gepredikt dat je vooral jezelf moet kunnen zijn. Zelfs op sociale media als Instagram wordt ironisch genoeg opgeroepen om je échte persoonlijkheid te laten zien. Ook op de werkvloer lijkt dit steeds meer door te sijpelen. Door daar jezelf te zijn, zou je gelukkiger zijn en je meer geaccepteerd voelen. Je vind de dagen niet extreem lang en je gaat iedere ochtend met frisse moed aan het werk.

 

Niet loyaliteit, maar persoonlijke groei op de eerste plek

 

Vroeger was het werk vooral een collectivistisch geheel, gericht op de meerderheid. Je begon op je negentiende bij de PTT en vertrok op je 65e met een gouden pen en een hand van de directeur. Jij was loyaal aan je werkgever en je werkgever aan jou. Je werd niet geprezen omdat je er iedere dag was, momenteel willen mensen al snel horen dat ze het goed doen of verwachten binnen een maand al opslag. Vroeger werkte je hard en stond je niet om ieder wisse wasje op de stoep. De mentaliteit is dus ook wel veranderd in de afgelopen jaren.

 

Vanaf de jaren zestig werd de maatschappij en later ook de werkvloer, steeds meer gericht op het individu. Ineens ging het niet meer om salaris, maar om persoonlijke groei in een bedrijf.

 

Millennials en mensen uit Generatie Z zijn opgegroeid in een individualistische samenleving. Dit zorgt ervoor dat de werkvloer zich steeds meer aanpast aan de mensen die er werken. Jonge mensen denken namelijk minder na over wat ze aandoen en wat passend is qua gedrag. Ze praten bijvoorbeeld over Tinder op werk, sturen even een appie tussendoor of gaan eventjes van hun plek af om een privé telefoontje te plegen. Maar als jij je werk niet meer doet, dan houdt het op een gegeven moment op. Je wordt namelijk aangenomen om bepaalde taken te vervullen. Ook al zijn die taken in het begin wat ‘saai’. Door langer bij een bedrijf te werken kan je jezelf meer ontwikkelen en hogerop komen.

 

Dat iedereen zichzelf kon zijn en niet meer alles hoefde te doen wat de baas hem opdroeg, bracht een hoop creativiteit met zich mee. Er bestaat weinig remming van de groep want je bent vrijer in je ideeën. Maar daardoor ontstonden ook veel ego’s. Mensen kijken nu eerst wat er voor hén te halen valt, denk bijvoorbeeld aan salaris, minder werken en hetzelfde blijven verdienen, meer vrijheid etc.

 

Gedrag bij je moeder of bij je manager

 

We zijn overigens niet standvastig in onszelf zijn. Mensen hebben namelijk niet altijd directe invloed op hun eigen gedrag.

 

Bovendien kun je je ook niet altijd hetzelfde gedragen, dat zou getuigen van onaangepastheid en gebrek aan flexibiliteit. Je bent nou eenmaal iemand anders ‘qua gedrag’ tegen je moeder dan tegen je manager.

 

Mensen willen zichzelf zijn, maar de meeste mensen zitten niet mooi genoeg in elkaar om volledig zichzelf te kunnen zijn. Volgens hem is het een kwestie van balans tussen collectivisme en individualisme die ervoor zorgt dat authenticiteit binnen de perken blijft. Je wilt als bedrijf voldoende ruimte voor creativiteit bieden, maar niet alles wat in je opkomt kan je er zo uitgooien.

 

Niet te authentiek tegenover kennissen

 

Juist een bepaalde mate van sociabiliteit draagt bij aan geluk. Niet alleen aan geluk voor jezelf, maar ook voor anderen.

 

Ben jij nog op zoek naar een nieuwe baan waar jij ‘jezelf’ kan zijn? Bekijk dan even al onze uitdagingen , zin in een bak koffie en een goed gesprek? Kom dan gerust langs!

 

Bron: nu.nl

Date

9 januari 2020

Category

Blog

Tags
Koffie, solliciteren, werk zoeken
1 Comment
  • Amina

    12 januari 2020 at 14:06 Beantwoorden

    Supermooi artikel! Vooral deze zin: “Mensen willen zichzelf zijn, maar de meeste mensen zitten niet mooi genoeg in elkaar om volledig zichzelf te kunnen zijn.” Zo waar!

Post a Comment