Confianza.

Social.

17796
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17796,stockholm-core-2.3,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Hoe houd je het koel tijdens een hittegolf?

Hoe houd je het koel tijdens een hittegolf?

Vanaf maandag is de temperatuur flink omhoog gegaan, en daar moeten wij Nederlanders enorm aan wennen. Maar gelukkig neemt de hittegolf alweer een beetje af. Maar wat kan je tegen de hitte doen? Wij Nederlanders zijn helemaal niet goed voorbereid op een hittegolf. Daarom gaan wij jullie helpen! Kwetsbare groepen zoals ouderen, zieken en mensen met overgewicht/gezondheidsklachten krijgen het zwaar te verduren.

 

1) Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt. Water met citroen en munt is echt een aanrader (en extra gezond) of limonade. Maar drink zo min mogelijk alcohol, want dat heeft een uitdrogend effect. Drink in ieder geval twee liter water op een dag. Drink niet te koud, want daar gaat je lichaamstemperatuur juist van stijgen. En drink regelmatig: elk uur een glaasje water is goed.

 

2) Eet gezond; groenten en fruit bevatten behalve water ook vitamines en zout. Die verlies je door te zweten, maar je lichaam heeft ze wel nodig.

 

3) Verkoel jezelf, bijvoorbeeld door je handen en polsen onder een koude kraan te houden. Of ga met je voeten in een bak koud water zitten. Wanneer je in het water gaat duiken moet je ook altijd eerst je enkels en polsen nat maken. Als je temperatuur hoog is en het water een stuk kouder dan kan je een hartstilstand krijgen.

 

4) Vermijd grote inspanningen op het heetst van de dag, dat is tussen 12:00 en 16:00 uur. Je kan ook gewoon een kleine siësta houden. Als je toch naar buiten moet, doe dat dan niet te lang en smeer je goed in. Draag loszittende, lichtgekleurde kleding van ademend katoen of linnen en doe een pet of hoed op je hoofd. Je kan natuurlijk ook altijd de schaduw op zoeken.

 

5) Houdt de zon buitenshuis. Sluit overdag de deuren en ramen en doe gordijnen en zonwering dicht. Wanneer de zon onder is kun je de ramen en deuren zoveel mogelijk openzetten om door te luchten.

 

6) Elektrische apparaten geven ook warmte af, ook in de stand-by stand. Zet die apparaten dus uit als je ze niet gebruikt. Zo bespaar je ook nog eens energie.

 

7) Gebruik een ventilator. Je kunt ook een of meerdere flessen water uit de diepvries in een teiltje voor de ventilator zetten, dat zorgt voor extra afkoeling. Een ruim aantal mensen heeft sinds vorig jaar (met die hittegolf) een airco aangeschaft.

 

8) Is het buiten en in je eigen huis te warm? Zoek dan andere koele plekken op, bijvoorbeeld de bibliotheek of een supermarkt, of ga naar de film in een donkere bioscoop met airco.

 

9) Een lauwe douche kan helpen om te ontspannen en af te koelen. Zorg voor een fris bed en gebruik een luchtig laken in plaats van een dekbed.

 

10) Warme lucht stijgt op, dus boven is het warmer dan beneden. Denk bijvoorbeeld aan je zolder, hier wil je nooit zitten op het midden van de dag.  Het kan verstandig zijn om een verdieping lager te gaan slapen. En ook op je slaapkamer kun je flessen bevroren water in een teiltje voor de ventilator zetten.

 

11) Eet vooral lekker veel ijsjes! Smakelijk en verkoelend.

 

Wij hopen dat jullie iets aan deze tips hebben. Met dit weer mag barbecueën niet ontbreken, wij geven er op dit moment 1 weg! Wil je een Kamado barbecue winnen? Ga dan naar onze Facebookpagina. Volg onze pagina, like het officiële bericht en laat een reactie achter. Succes!

 

 

Date

25 juni 2019

Category

Blog

Tags
Afkoelen, hittegolf, tips om af te koelen
No Comments

Post a Comment