Confianza.

Social.

18495
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18495,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

Hulde aan alle sterke en strijdbare heldinnen! Internationale Vrouwendag is – ja, ook in 2021 – nog steeds nodig om aandacht te vragen voor de gelijke behandeling van vrouwen. Kom, dan nemen we je mee naar het verhaal van een Nederlandse heldin, die op een dag als deze niet vergeten mag worden. Het gaat over een dame uit de 19e eeuw, die het pad voor vele vrouwen geplaveid heeft.

 

Natuurlijk heb je wel eens van Aletta Jacobs gehoord. Misschien is je straat er wel naar vernoemd of heb je over haar gehoord tijdens één van de geschiedenislessen, vroeger op school. Aletta was namelijk de eerste vrouw in Nederland, die als ‘toehoorster’ werd toegelaten aan de hbs (hogere burgerschool). Let wel, hier werden anno 1870 normaal gesproken helemaal géén vrouwen toegelaten. Er werd dus echt een uitzondering voor haar gemaakt. Aletta had de smaak te pakken en vroeg een jaar later aan de toenmalige minister Thorbecke via een brief toestemming om aan de universiteit te mogen studeren. Hoewel dit verzoek goedgekeurd werd, was het niet zijzelf die deze reactie mocht ontvangen. Nee, de brief van de minister werd verzonden aan haar vader! Met daarbij de kanttekening dat het aanvankelijk voor een proefperiode van een jaar zou zijn. Inmiddels is de rest geschiedenis; Aletta werd in 1878 de eerste vrouwelijke Nederlandse arts en maakte hier de weg mee vrij voor andere vrouwen in Nederland om te gaan studeren en werken.

 

 

Nu klinkt dit als een verhaal uit een héél ver verleden, maar vergis je niet. Vandaag de dag ondervinden vrouwen nog steeds niet altijd eenzelfde behandeling als mannen. Denk maar eens aan de onophoudelijke discussie waarom in sommige bedrijven mannelijke collega’s meer betaald krijgen dan hun vrouwelijke, of de beerput die met #metoo eind 2017 werd opengetrokken.

 

Laten we het erop houden dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering. Wat kan jij hier zélf in betekenen? Hoe ver reikt jouw invloed als werkgever of (naaste) collega? Er is nog een wereld te winnen voor vrouwen!

 

 

 

 

 

Bij Confianza zijn wij altijd benieuwd naar wie jij als persoon bent. Meer weten over hoe wij te werk gaan? Lees dan dit artikel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Date

8 maart 2021

Category

Blog

Tags
alleengajesnellerdoorsamentewerkengajeverder, confianza, internationalevrouwendag, recruitment, welzijninwerkwerkt