Confianza.

Social.

17911
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17911,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Jongeren met schulden op het goede pad door kunstenaars

Jongeren met schulden op het goede pad door kunstenaars

Het zal je maar gebeuren..je bent net 18 en dan krijg je een schuldvordering, omdat je ouders op je twaalfde je schoolboeken niet konden betalen. Gelukkig zijn er kunstenaars die de jongeren weer op het goede pad helpen. Ben je tussen de 18 en 27 jaar en zit je in de schulden? En denk je dat het kansloos is om hieruit te komen? Lees dan zeker even dit artikel, want ook jij verdient een kans!

 

Een weg uit de schulden is niet makkelijk, maar zeker niet kansloos!

 

ONSbank helpt je.

 

In de documentaire ”De Schuldmachine” (bekijk hier de docu), zien we wat problematische schulden met jongeren in Amsterdam doen. Ze worstelen dagelijks met de bureaucratische mallemolen die de schuldindustrie met zich meebrengt. In Nederland heeft één op de vijf jongeren al problematische schulden, waarvan er soms uitzichtloze situaties tussen zitten. Zo zien we in de documentaire de 12-jarige Ricky, die al zeven jaar bezig is om zijn leven op de rit te krijgen. Hoe doe je dat zonder inkomen en onderdak? Wie kan je hierbij helpen? Zonder dat het je geld kost?

 

Deze stichting zorgt voor schuldrust

 

Maar er is hulp! De documentaire volgt jongeren die zich hebben aangemeld voor een alternatieve schuldaanpak van ONSbank. Deze stichting zorgt voor schuldrust, dat betekent dat je in een periode van zes maanden geen berichten van deurwaarders en incassobureaus krijgt. Dit vermindert stress en geeft de mogelijkheid om aan jezelf te werken. In die zes maanden laat de ONSbank de jongeren samen werken met kunstenaars om zo aan zichzelf te werken.

 

Blijkbaar werkt de samenwerking tussen de ‘kandidaten’ en de kunstenaars erg goed! Daarnaast is het zeer belangrijk om de schuldeisers te betrekken bij de gevolgen van hun keuzes. Samen lossen ze de schuld af en werken ze aan betaald werk.

 

Wie ben ik en waar wil ik naartoe?

 

Gedurende 6 maanden gaan de jongeren elke week 2 uur aan de slag met een kunstenaar, theatermaker, fotograaf, muzikant of sporter.

 

Wat kan je verwachten in dit programma: 

 

  • Je maakt bijvoorbeeld een kunstwerk
  • Je leert fotograferen
  • Je leert de basis van een vechtsport

 

Tegelijkertijd gaan ze in gesprek met deze workshopleiders en met de andere deelnemers. Samen kijken ze naar vragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Door deelname aan de workshops ervaren ze dat verandering in hun leven mogelijk is. Ze leren zichzelf kennen en weten ze waar ze naartoe willen. En als ze weer overzicht hebben en beter weten waar hun toekomst ligt, dan krijgen ze vanzelf weer behoefte om hun leven praktisch op orde te brengen en krijgen. Ze krijgen dus weer grip op hun leven door dit programma. En zo hopen ze nog veel mensen te gaan helpen.

 

En doordat ze tijdens sommige workshops ook lekker aan het bewegen zijn, krijgen ze niet alleen rust in hun hoofd, maar ook in hun lichaam. Kunstenaars, muzikanten en sporters zijn vaak eigenzinnig en gemotiveerd en hebben een hele ‘eigen’ kijk op het leven. Dit werkt inspirerend en bevrijdend. Bovendien kunnen ze andere vormen van waarde, succes en kracht laten zien, dan die van geld, roem en uiterlijk. Dit geeft je al een ander perspectief op het leven en nieuwe kracht. Verder worden ze ook steeds sterker in hun communicatie waardoor ze steeds zelfstandiger worden. Hierdoor durven ze ook sneller stappen te maken in het leven.

 

Over Doing Donderdag

 

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Help jij ook al een handje? Of wil je juist iets met je handen gaan doen? Bekijk dan zeker even onze uitdagingen: klik hier om naar onze procedures te gaan.

 

Bron: Sublime

Date

19 september 2019

Category

Blog

No Comments

Post a Comment