Confianza.

Social.

17639
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17639,stockholm-core-2.4,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Krapte op arbeidsmarkt neemt snel toe

Krapte op arbeidsmarkt neemt snel toe

Op dit moment hebben acht van de twaalf provincies moeite om nieuw personeel te vinden. Alleen in Groningen, Flevoland, Friesland en Drenthe was eind 2018 nog een ”gemiddelde” arbeidsmarkt, meldt het UWV op basis van nieuwe cijfers. Wij hebben ook een klant uit het noorden van het land waarbij men zegt; ‘ze wandelen bij ons hier gewoon nog binnen’. Het kan dus blijkbaar. Geen enkel probleem hebben met recruiten en het invullen van vacatures. Echter wel in slechts een paar delen van het land!

 

Ongeveer twee jaar geleden was er in nog geen enkele provincie krapte op de arbeidsmarkt. Het tekort neemt op dit moment wel erg snel toe. In de vier provincies waar de arbeidsmarkt nog als ”gemiddeld” wordt aangemerkt, kan in bepaalde beroepen sprake zijn van een personeelstekort. Zo is de arbeidsmarkt voor ICT-personeel vrijwel in elke provincie krap te noemen.

 

Uit de cijfers is gebleken dat Zeeland het meest last heeft van het tekort aan personeel. Vooral in dienstverlenende beroepen zoals; schoonmakers of horecapersoneel is het enorm lastig om nieuwe mensen te vinden.

 

De meest krappe beroepen zijn te vinden in de bouw, zorg, techniek, onderwijs, ICT. De bouwsector staat op dit moment bovenaan. Sinds de crisis een moeilijke markt. Ervaring leert dat werkgeluk vinden op de grote ‘bouwen’ erg lastig is op dit moment. Door het tekort wordt het voor de mensen die er wél werken haast niet te doen. De werkdruk en opleveringen zijn vrij onrealistisch te noemen.

 

Wij zien dan ook steeds meer een verschuiving van personeel richting de werkplaats en het ‘fijne’ werk. Het werken met hout, dat is wat je verwacht bij de gedachte aan een timmerman. Op de bouw is helaas niets minder waar. Prefab, prefab, prefab is wat de klok slaat.

 

Aan het dalend aantal WW-uitkeringen is verder te zien dat steeds meer mensen een baan vinden. Dit is natuurlijk zeer positief nieuws! Gelukkig hebben wij al een flink aantal mensen mogen plaatsen in 2019. Mensen staan gelukkig steeds vaker open voor totaal nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Wellicht kansen die jaren geleden moeilijk te realiseren bleken. Met de juiste inspanning komt het echter vaak goed. Wanneer zo’n plaatsing lukt geeft dat een extra voldaan gevoel.

 

Top vijftien krapste beroepen

 

 1. Machinemonteurs
 2. Bouwarbeiders afbouw
 3. Elektriciens en elektronicamonteurs
 4. Software- en applicatieontwikkelaars
 5. Elektrotechnisch ingenieurs
 6. Ingenieurs
 7. Timmerlieden
 8. Vrachtwagenchauffeurs
 9. Databank- en netwerkspecialisten
 10. Assemblagemedewerkers
 11. Automonteurs
 12. Productiemachinebedieners
 13. Loodgieters / pijpfitters
 14. Productieleiders industrie & de bouw
 15. Transportplanners / logistiek medewerkers

 

Ben jij op dit moment op zoek naar een toffe uitdaging? Klik dan even op deze link: www.confianzaselect.nl/alle-uitdagingen

 

Wil je een open sollicitatie doen? Stuur dan een e-mail naar: info@confianzaselect.nl

 

Date

28 maart 2019

Category

Blog

Tags
Krapte op de arbeidsmarkt, solliciteren, vacature
No Comments

Post a Comment