Confianza.

Social.

17583
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17583,stockholm-core-2.3,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Nederland geheel van aardgas af, is dit realistisch?

Nederland geheel van aardgas af, is dit realistisch?

Met alle aandacht voor klimaatverandering staat het klimaatakkoord volop in de schijnwerpers. Maar is dit akkoord wel realistisch? En wat zijn de voorwaarden van dit klimaatakkoord?

 

In dit akkoord is afgesproken dat het verbruik van aardgas door de Nederlandse gezinnen de komende jaren flink moet verminderen. Rick  Bruins is marketing director bij Remeha en hij denkt dat er nog veel moet gebeuren om deze doelstelling uit het regeerakkoord te halen.

 

Zal aardgas deels overgenomen worden door waterstof of biogas?

 

Er wordt verwacht dat er in de toekomst meerdere energiedragers zullen zijn. Aardgas zal deels overgenomen kunnen worden door biogas, synthetisch gas of waterstof dat is opgewerkt uit wind en zonne-energie. Maar kan het aardgasgebruik echt tot nul worden teruggebracht? Bruins heeft daar zijn vraagtekens bij. Dat het zal minderen is een ding dat zeker is maar waar de dalende lijn stopt weten we nog niet.

 

Ook hangt deze daling af van verschillende factoren. De beschikbaarheid van watergas, het verduurzamen van elektriciteit en de mate waarin woningen en gebouwen geïsoleerd gaan worden in de toekomst. Neem nu even dit voorbeeld; stel dat er over 20 jaar een enorme hoeveelheid waterstof beschikbaar is, elektriciteit volledig verduurzaamd is en alle woningen energieneutraal zijn, dan kan het! Maar dan moet nog wel heel veel gaan gebeuren. Mensen moeten zich bewuster worden van wat wij de wereld aandoen.

 

Eerste projecten van start

 

De alternatieven die op tafel liggen zijn volgens Bruins zeker realistisch. Warmtepompen worden op dit moment al veel toegepast en de eerste projecten met waterstof zijn inmiddels gestart. “Stel je hebt aardgas en je doet er 20 procent waterstof bij, dan heb je al een CO2-reductie van 20 procent.” Op Ameland loopt er al een project op dit gebied. Duurzame energie van zonnepanelen wordt omgezet in waterstof en vervolgens geïnjecteerd in een aardgasnet. Er gebeuren dus al veel dingen op het gebied van milieu.

 

Het is niet realistisch om te zeggen dat heel Nederland op één energiedrager moet draaien, dus alleen op warmtepompen of waterstof. Het combineren van meerdere bronnen maakt het realistisch.

 

Fossiele elektriciteit gaat afnemen 

Sommige cv-ketels zullen op biogas, waterstof of gemengd gas lopen in combinatie met warmtepompen. De elektriciteit die wij nu verbruiken is 88% fossiel en 12% duurzaam. Over vijf jaar zal het aandeel van fossiele elektriciteit in grote mate afnemen. Bruins hoopt dat we met elkaar, met de politiek maar ook met de consument op een realistische manier naar duurzaamheid kunnen kijken.

 

Volgens Remeha is er heel veel mogelijk in de toekomst. Alle cv-ketels van Remeha zijn geschikt om aan te sluiten op een hybride verwarmingssysteem. Zo kan je met een bestaande cv installatie je woning later ook nog verduurzamen. Bekijk via deze website welke cv ketel bij jou past.

Date

28 februari 2019

Category

Blog

Tags
aardgas, biogas, remeha, warmtepompen, waterstof
No Comments

Post a Comment