Wellicht heb je het ook meegekregen in het nieuws. Het aantal wetten en regels is in de afgelopen tien jaar met duizend toegenomen! De totaal aantal regelingen lopen tegen de 10.000!
Wij leven dus in een land met exceptioneel veel wetten en regels. Maar is dit een zegen of een vloek? We mopperen regelmatig over onze geringe bewegingsvrijheid en de kopzorgen die dat met zich mee brengt. We hebben in ons kikkerlandje voor alles wel een regel of een wet. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een regel en een wet? En is het zo dat wij ons amper kunnen bewegen met zoveel maatregelen. Of is dit een gevoelskwestie en zijn we vrij liberaal ingesteld met, ondanks de vele regels, relatief veel vrijheid van het individu?
Hieronder een aantal feitjes en weetjes op een rij.
In een wet staan verbindende voorschriften. Dat betekent dat er in grote lijnen uitgelegd wordt welke regels er voor een bepaald onderwerp gelden. De Eerste en Tweede Kamer moeten een wetsvoorstel goedkeuren. Een besluit is een gedetailleerdere beschrijving van de wet. In een besluit staat verder uitgewerkt hoe de wet uitgelegd moet worden. Een regeling wordt meestal afgeleid van een besluit. De regeling is een duidelijke uitleg van de wet.
– De AOW leeftijd stijgt naar 66 jaar.
– Ouders krijgen ook kinderopvangtoeslag als hun kind naar de peuterspeelzaal gaat.
– Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-nummer. Heeft u dus een eenmanszaak in Nederland? Dan krijgt u dus ook een nieuw btw-identificatienummer.
– Elk halfjaar wordt het minimum(jeugd)loon aangepast. Het minimumjeugdloon beschermd medewerkers tegen onderbetaling. Per branche kan het verschillen hoeveel uur per week geldt als een normale arbeidsduur. Een volledig dienstverband bestaat uit 36, 38 of 40 uur per week.
– Door een wijziging van de tarieven voor de inkomstenbelasting hoeven mensen met een inkomen boven de €20.000 minder belasting te betalen.
– De algemene heffingskorting is omhoog gegaan.
– Voor buitenlandse werknemers is de looptijd van de 30% regeling van de maximaal 8 naar 5 jaar gegaan. Bij deze regeling hoeven zij over een deel van hun salaris geen belasting te betalen.
– Ook heeft het kabinet het lage btw-tarief van 6% naar 9% gebracht. Dat betekent dat de boodschappen, water, boeken, kappersdienst allemaal duurder zijn geworden.
Hierboven hebben we een aantal recente ontwikkelingen weergegeven. De ene wijziging van de wet- en regelgeving zal positief uitpakken. De ander pakt wellicht wat minder uit.
Echter bieden de vele wetten en regels ook kansen en bescherming. Veel zaken die standaard geregeld zijn in ons land beschouwen wij met z’n allen wellicht al snel als normaal.
Denk daarbij eens aan collectieve arbeidsovereenkomsten (cao), arbeidstijdenwet, het recht op vakantie en verlof, werkloosheidswet etc. Voor ons heel normaal, maar daar denken ze in Zuid-Europa al heel anders over. Daar is vaak geen enkele richtlijn, wet en/of regeling waar men zich aan vast kan houden. Betaling van salarissen op tijd is maar de vraag, secundaire arbeidsvoorwaarden? Nog nooit van gehoord. Vakantie opnemen? Zonder doorbetaling van het salaris.
Zomaar een greep uit de moeilijke omstandigheden op ons eigen continent: Europa.
Bijna 10.000 wetten en regels. Een zegen of een vloek?
24 januari 2019
Blog
No Comments