Websitebouwer, blogger, leraar, redacteur, gastouder, interieurverzorgster, sportinstructeur, steeds meer Nederlanders houden het niet bij één baan, maar hebben er twee of zelfs drie. Soms uit financiële noodzaak, maar vaak omdat ze van afwisseling houden. Ze vinden dat niet iedere dag hetzelfde moet zijn. Juist de afwisseling maakt het leuk! De TNO (onderzoeksinstituut) had een bericht gepubliceerd dat 6,2% van de werknemers in 2017 meerdere banen had, in 2007 was dit 4,9%. Dit geldt trouwens het meest voor oproep/invalkrachten, of voor andere werknemers zonder vaste uren.
Steeds meer mensen beginnen ook als ZZP-er, dit is een zeer spannende stap, maar toch pakt het vaak wel positief uit. Vroeger had je één baan en daar mocht je blij mee zijn, bijna niemand durfde een andere ”uitdaging” aan te gaan of nog een tweede baan erbij te nemen. De tijden van nu zijn niet meer met vroeger te vergelijken.
Één op de vijf banenstapelaars heeft volgens TNO een financieel motief voor het combineren van meerdere banen. Deze mensen hebben het nodig om rond te komen, of willen meer geld verdienen voor de extraatjes. Dit noemen ze tegenwoordig ook multi-jobbing, klinkt leuk toch? Vroeger had je één focus, en dat was een vast contract. Tegenwoordig heb je meerdere opties en zegt een vast contract niet meer zoveel.
Misschien zou de opkomst van het stapelen van banen te maken kunnen hebben met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Een tijdelijk contract hangt sterk samen met het hebben van een tweede baan. Maar ook andere redenen spelen een rol. Sommige mensen combineren meerdere banen omdat ze plezier halen uit variatie of omdat ze andere vaardigheden aanleren. We leven in een wereld waar prikkels de overhand krijgen. Door reclame en social media willen we steeds meer gaan doen.
Anne Edixhoven werkt niet alleen drie dagen in de week als arts, maar daarnaast is ze ook nog een opruimcoach bij haar eigen bedrijf ”Organiseer mijn Huis”. Anne heeft voor twee banen gekozen omdat ze ontzettend van afwisseling en uitdaging houdt. In deze maatschappij lijkt het vanzelfsprekend dat je één baan hebt, maar we hebben meerdere talenten, laten we deze dus eens benutten. De afwisseling geeft juist meer energie.
Opvallend is dat de oudere werknemer vaker meer banen combineert, omdat dat hem of haar meer werkplezier oplevert, terwijl de jong werkende vaak een financiële reden heeft.
Twee banen combineren is niet uitzonderlijk, maar slechts een klein deel van de groep multi-jobbers heeft drie of zelfs vier banen. In ongeveer de helft van de gevallen combineren multi-jobbers werknemerschap met ondernemerschap. Je ziet dit vaker bij mannen dan bij vrouwen. Ook komt het meer voor bij hoogopgeleiden dan bij laagopgeleiden.
Voor een deel van de mensen brengt het combineren van meerdere banen vooral voordelen met zich mee. Maar het is niet altijd alleen maar leuk. Zo hebben multi-jobbers meer stress doordat zij hun werkschema’s op elkaar aan moeten laten sluiten. De meeste hebben ook nog een gezin, waardoor plannen enorm belangrijk is. Ook hebben deze mensen weinig tijd om te ontspannen, het sociale leven komt vaker onder druk te staan en in het weekend moet soms ook extra gewerkt worden.
Je zou juist denken dat meerdere banen leiden tot een burn-out, maar dat is dus niet het geval. Ongeveer evenveel werknemers met meerdere banen als werknemers met een baan hebben hier last van.
Nog een leuk feitje, het ziekteverzuimpercentage ligt gemiddeld genomen lager onder werknemers met meerdere banen. Hoe bijzonder is dat? Dat wil toch iets zeggen over hun doorzettingskracht.
Nog steeds op zoek naar je ‘droombaan’? Loop je tegen bepaalde dingen aan? Kom dan een keer bij ons langs. Drink een lekkere kop koffie en laat je ideeën de vrije loop. Samen hebben we jouw ‘droombaan’ binnen no time gevonden! Klik hier om alle openstaande vacatures te bekijken. Nog een fijne avond verder en geniet van dit prachtige lenteweer!
18 april 2019
Blog
No Comments