Bij Confianza wordt er altijd samen geluncht. Het is niet alleen gezellig, maar ook goed om de samenwerking te verbeteren. Dit moet een werkgever eigenlijk ook stimuleren. Je kan natuurlijk ook te erg de nadruk leggen om elkaar aardig te moeten vinden. Hier is alleen niet iedereen van gediend! Sommige mensen willen gewoon een stukje buiten lopen, de ander wil een sigaret roken en de ander gaat naar huis om hun hond uit te laten.
Of je nou een boterham achter je bureau eet of een uitgebreide maaltijd met collega’s, lunchen moet en doet iedereen. Om van de nood een deugd te maken, wordt er vaak samen met collega’s aan tafel gegeten. Een goed moment om bij te kletsen over je weekend of over dat ene nieuwe project waar je aan bent begonnen.
Maar het is niet alleen gezellig. Samen lunchen bevordert ook de samenwerking, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell University in 2016. Gedragsonderzoeker Kniffin en z’n team volgden 395 brandweerlieden binnen 13 kazernes. Samen lunchen was niet verplicht, maar in de helft van de gevallen wel de norm. Wat bleek? Brandweerlieden die samen lunchten, konden beter samenwerken dan degenen die apart aten.
Teambuildingsactiviteiten zijn bedoeld om collega’s samen te laten werken, maar ze zijn ook vaak gericht op momenten ná werktijd. Dit kan natuurlijk veel kosten met zich meebrengen en je vraagt ook veel van je werknemers door iets in hun vrije tijd te plannen. Die tijd is namelijk kostbaar, iedereen heeft het tegenwoordig druk. Samen lunchen lijkt daar een goede brug tussen te slaan: je leert elkaar beter kennen, zonder je vrije tijd eraan kwijt te zijn.
Veel bedrijven maken er ook graag gebruik van.Tegen een kleine vergoeding regelen werkgevers de lunch of ze hebben een kantine waar ze een lunch kunnen samenstellen. Op die manier moedigen werkgevers hun mensen aan om samen aan tafel te schuiven. Bedrijven hopen daarmee goed werkgeverschap te tonen of collega’s samen te brengen, maar wat krijgt de werknemers hiervoor terug?
Ook de resultaten van Kniffin en zijn collega’s vragen om meer onderzoek. De brandweerlieden zijn een uitzonderlijke groep. Het gaat vaak over leven of dood, dus samenwerking is heel belangrijk. Er zal eerst vergelijkbaar onderzoek naar andere beroepsgroepen gedaan moeten worden voordat duidelijk kan worden hóé goed mensen samenwerken, maar dat het beter wordt, dat is duidelijk.
Toch heeft niet iedereen zin in al die drukte aan de lunchtafel. Uit onderzoek van de University of Toronto bleek dat het vooral belangrijk is om iedereen zijn eigen keuze te laten maken. Zo’n 150 medewerkers werden twee weken lang gevraagd naar hun lunchgewoontes en hoe zij zich daarover voelden. Vooral het geforceerde van samen eten kostte de nodige energie. Geef medewerkers daarom de keuze: wil je samen aan tafel en in geuren en kleuren over je weekend vertellen? Wees welkom. Liever alleen in een hoekje? Ook helemaal prima. Sommige mensen presteren juist beter door zich even terug te trekken.
Je doet er dus goed aan om lunchen te stimuleren, maar probeer het niet te forceren. Sommige mensen zien collega’s als hun vrienden, anderen als mensen met wie ze samenwerken. Maar te erg de nadruk leggen op het feit dat je elkaar aardig moet vinden om goed samen te kunnen werken, dat werkt alleen maar averechts.
Wel heeft het samen lunchen in ieder geval één groot voordeel: door met een hele groep samen te eten, lijkt roddelen minder voor te komen. Mensen zijn samen, dus zal er vooral met en niet over elkaar gepraat worden. Ook leer je ook andere kanten van iemand kennen, hierdoor stoppen mensen al sneller met roddelen. Nu lost de lunch het roddelen niet op, als je een kopje koffie gaat halen kan je immers nog steeds roddelen over een collega.
Nu zijn we natuurlijk wel benieuwd, lunch jij samen met je collega’s? Of trek jij jezelf liever eventjes terug?
bron: nu.nl
30 januari 2020
Blog
No Comments