Confianza.

Social.

17759
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17759,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-9.11,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Waarom lijkt de tijd sneller te gaan wanneer je ouder wordt?

Waarom lijkt de tijd sneller te gaan wanneer je ouder wordt?

Soms duren dagen of jaren te lang, soms vliegen ze juist voorbij. Hoe komt dat? En waarom lijkt de tijd sneller te gaan als je ouder wordt? Wij hebben dit voor jullie uitgezocht.

 

Hoe zit het met jouw gevoel voor tijd?

 

Wanneer je naar de klok kijkt tikken de secondes voorbij, maar voor je gevoel kruipt de tijd voorbij. Hoe kan dat?

 

Wanneer je achterna wordt gezeten door een hond of je in een enge attractie zit, lijkt de tijd langzamer te gaan. Volgens Hedderik van Rijn, hoogleraar neuro- en cognitiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, komt dit doordat je lichaam dan in een opgewonden staat raakt.

 

Je wordt op zo’n moment alerter, zegt Hendderik. Als gevolg daarvan tikt de interne klok in je brein sneller. En dat zorgt ervoor dat de ‘echte’ tijd voor je gevoel langzamer verloopt. Vermoedelijk niet voor niets: doordat de wereld in je beleving in slowmotion aan je voorbijtrekt, neem je de omgeving beter waar en kun je sneller handelen. In een levensbedreigende situatie kan dat je redding betekenen. Maar de interne klok gaat niet alleen sneller lopen bij doodsangst. Eigenlijk gebeurt dat in elke situatie waarbij je opgewonden bent.

 

Tijd vliegt voorbij

 

In andere gevallen gaat de tijd juist sneller. Bijvoorbeeld als plezier niet met opwinding gepaard gaat. Denk maar aan een gezellig feest, je praat met mensen, doet wat mensen op feestjes doen, en als je op je horloge kijkt, is het plotseling al twee uur ’s nachts! De tijd lijkt voorbijgevlogen.

 

In een studie gaven verschillende proefpersonen zich op, want op welke momenten ging de tijd het snelst? Ze beschreven allemaal een dag waarbij ze uitgingen met vrienden, wanneer ze een spannende film keken of andere leuke activiteiten. Dit heeft allemaal te maken met aandacht. Op zo’n feest ben je namelijk druk bezig met al die mensen, de hapjes en de drankjes. Je aandacht wordt volledig afgeleid van de tijd. Je hebt geen tijd om op de klok (of op je mobiel) te kijken. Andersom gebeurt het tegenovergestelde. Als je juist focust op de tijd, bijvoorbeeld omdat je haast hebt en op je beurt moet wachten bij de kassa, lijken de minuten eindeloos te duren. Op dit soort momenten hoor je mensen zuchten en ze kijken enorm vaak op hun horloge.

 

Hoe ouder, hoe sneller

 

Als je ouder bent, lijken jaren korter te duren dan in je schooltijd. Hoe zit dat nou? Daar bestaan verschillende theorieën voor. Een ervan is gebaseerd op pure wiskunde: de gevoelsmatige duur van een jaar hangt af van zijn lengte ten opzichte van je totale levensduur. Voor een achtjarige is een jaar een achtste van zijn leven, voor een veertiger is dat slechts een veertigste. Daarom zouden die twaalf maanden voor een kind eindeloos duren en voor een ouder iemand zo voorbij zijn.

 

Gelukkig is er ook een andere hypothese. Die stelt dat je jeugd voor je gevoel zo lang duurde, omdat je als kind zoveel nieuwe dingen meemaakte. Nieuwe ervaringen maken indruk en dat zorgt ervoor dat herinneringen diep in je geheugen gegrift staan. En hoe meer herinneringen je hebt aan een tijd, hoe langer die lijkt te hebben geduurd. Hoe meer spannende en gedenkwaardige momenten je meemaakt, hoe langer de tijd achteraf lijkt te hebben geduurd. En een kind maakt nu eenmaal meer gedenkwaardige dingen mee, omdat dan iedere ervaring nieuw is. Voor een vijfjarige is zelfs de eerste keer naar school fietsen spannend. Maar ook als je de leeftijd van een jongvolwassene hebt bereikt, maak je nog relatief veel nieuws mee.

 

Op een bepaalde leeftijd ga je het huis uit, krijg je een serieuze relatie of je moet afrijden. Ben je eenmaal over de 30 jaar dan heb je alles al wel een keer meegemaakt.

 

Dat weten we dan ook weer! Heb jij op dit moment een baan waarbij de tijd voorbij kruipt? En wil je graag een baan hebben waar de tijd voorbij vliegt? Neem dan contact met ons op!

 

Date

6 juni 2019

Category

Blog

Tags
De tijd vliegt voorbij
No Comments

Post a Comment