Confianza.

Social.

17693
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17693,stockholm-core-2.3,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Weg met die middagdip!

Weg met die middagdip!

Je ogen beginnen zwaar te worden, je tekst gaat zweven, je concentratie zakt tot 0.. hello middagdip! Ieder mens heeft hier wel mee te maken. Wanneer je vrij bent zakken de meeste van ons weg op de bank, dutjes tijd.. heerlijk! Maar wanneer je last krijgt van een middagdip op je werk is het een ander verhaal. Je ziet je collega kijken.. kom op, hou je koppie erbij! Even een glaasje water pakken, of misschien wat sterkers? een espresso? De meeste van ons hebben deze dip rond 14:00 uur. Een middagdip heeft trouwens niks met je eten te maken. De dip zou te maken hebben met de manier waarop ons brein werkt. Rond 14:00 uur ‘s middags is het beloningssysteem in onze hersenen het minst actief, en dit zou juist die middagdip veroorzaken.

 

Hoe pak je deze dip aan?

 

Je kunt zelf kiezen of je je wilt verzetten tegen de dip of niet. Sommigen accepteren dat ze in de middag minder goed werken en weten dat ze in de ochtend creatief en effectief zijn. Maar veel mensen hebben last van vermoeidheid.

De mensen die geen middagdip hebben voelen zich eind van de dag veel beter, ze hebben namelijk een productieve/creatieve dag gehad. Maar hoe kan je deze dip aanpakken? Zorg ervoor dat je een goede nachtrust krijgt en dat je goed (en gezond) eet en niet al te veel suikers tot je neemt.

 

Je hersenen hebben rust nodig

 

Vergeet geen pauzes te nemen, sommige mensen nemen geen pauzes zodat ze eerder kunnen stoppen met werken. Dit zorgt juist voor wat negatieve bijwerkingen, je hersenen hebben namelijk ook ontspanning nodig. Al is het maar vijf of twee minuten ieder uur. Neem kleine pauzes; pak een glas water, loop even in de ruimte waar je werkzaam bent, kijk je uit op water/natuur kijk daar dan even een paar minuten naar. Dit werkt ook rustgevend en je krijgt ondertussen weer nieuwe energie. Hierdoor vermijd je dat je tot 14:00 keihard doorwerkt en dan vol in je dip terecht komt.

 

Wat jij nodig hebt is afhankelijk van wat voor werk je doet en ook het tijdstip. Voor de een kan de pauze een energiegevende upper zijn en voor de ander een downer. Hoe intensiever (intellectueel) werk, hoe groter de behoefte aan een rustige pauze. Uit het raam staren heeft veel effect op je creativiteit. Een korte wandeling rond het gebouw, tien burpees, de trap omhoog en naar beneden lopen ”rennen als dat mogelijk is”, stretchen, even bijpraten met een collega, dit zijn een aantal voorbeelden die je kan inzetten.

 

Schrap social media, dit geeft te veel prikkels

 

Wat niet als een goede pauze telt zijn onze social media kanalen. Blijf dus niet plakken achter je bureau omdat je Youtube video’s wilt kijken. Als je een kantoorbaan hebt, lijkt dit te veel op je werk. Je hebt nieuwe prikkels nodig, staren naar je scherm hoort hier dus niet bij. Ben je een gevoelig persoon? Kijk dan niet te veel op social media wanneer je aan het werk bent. Op het internet wordt er van alles gedeeld en hier worden sommige mensen enorm depressief van. Maar werkt koffie dan wel? Zie de koffie als een pleister, het geneest niet je dip. Je krijgt eventjes een dosis cafeïne tot je en that’s it. Hierdoor wordt je dip juist weer heftiger, lang leven de suikers! Vervang een kopje koffie door groene thee, hier zit ook cafeïne in, maar werkt vele malen beter.

 

Val jij niet in slaap door je dip? Maar juist omdat je baan te saai is? Kom dan bij ons op gesprek.

 

De koffie of de groene thee 😉 staat voor je klaar! Bekijk hier onze uitdagingen, misschien zit er wel iets voor jou bij.

Date

25 april 2019

Category

Blog

Tags
energie voor 10, middagdip, middagdip aanpakken
No Comments

Post a Comment