Confianza.

Social.

18260
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18260,stockholm-core-2.3,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Werkgevers willen ongediplomeerde mbo’er alsnog aan diploma helpen

Werkgevers willen ongediplomeerde mbo’er alsnog aan diploma helpen

Mbo-studenten die nog vóór het einde van hun opleiding worden weggelokt door bedrijven moeten alsnog hun diploma halen. Werkgeversorganisaties willen dat bedrijven deze jongeren een leerwerkplek aanbiedt waardoor ze in elk geval nog één dag per week naar school gaan.

 

Deze regeling is vandaag ingevoerd door Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, de MBO Raad, de organisatie die toeziet op de leerplicht en het JOB en de organisatie voor mbo-studenten. Bedrijven zitten vanwege de krapte op de arbeidsmarkt verlegen om extra handen. Steeds vaker halen zij potentiële kandidaten uit de schoolbanken.

 

Dit wil de minister dus tegengaan. De ervaring leert dat als het slechter gaat met de economie, de jongeren die net afgestudeerd zijn werkloos thuis zitten. Dat zijn er jaarlijks ruim 25.000. Een nieuwe baan vinden is dan extra lastig, omdat ze geen diploma hebben. Hierdoor durven ze zelf ook niet op verschillende dingen te solliciteren, want ze denken zonder papieren niet ver te kunnen komen.

 

Subsidie

 

Een mbo-student die een vak niet in de schoolbanken maar in de praktijk wil leren, kost een bedrijf gemiddeld 11.000 euro per jaar. Voor de begeleiding van zo’n leerwerkplek krijgen bedrijven wel een deel van de kosten terug via een subsidie. Maar dat bedrag loopt snel terug, omdat de pot met geld moet worden verdeeld over allerlei verschillende bedrijven.

 

Ongediplomeerde kracht

 

Volgens het JOB, de organisatie voor mbo’ers, is het voor een bedrijf die overweegt een ongediplomeerde kracht in dienst te nemen ‘een kleine moeite’ om van die arbeidsplaats een leerwerkplek te maken. Voorzitter Jurgen van der Hel noemt de intentieverklaring, waar regeringspartijen CDA en VVD eerder al om vroegen, ‘een goede eerste stap’. ,,Als je niks doet, weet je zeker dat er niets verandert. Maar nu moet de uitval wel echt afnemen.

 

Volgens waarnemend voorzitter Frank van Hout moeten scholen het zelf beter in de gaten houden of jongeren afhaken als hen werk wordt aangeboden. Scholen kunnen bijvoorbeeld ook presentaties geven om hun leerlingen te informeren over dit onderwerp.

 

Volgens Van Hout is het belangrijk om bedrijven uit te nodigen die niet alleen aan de korte termijn, maar ook aan de langere termijn te denken. Dat is niet alleen in het belang van de student, maar ook in hun eigen belang om een werknemer met een beroepsdiploma te hebben.

 

Ook hij ziet het liefst dat voor de leerwerkplekken het budget voor de subsidieregeling praktijk leren door de minister wordt verhoogd.We moeten het bij de bedrijven in het hoofd krijgen dat er ook alternatieven zijn voor het gewoon in dienst nemen van niet-gediplomeerde jongeren.

 

Confianza kijkt sowieso verder dan diploma’s, opleidingen en cursussen. Het gaat er juist om wat jij wilt gaan doen! Wil jij de stap maken van kok naar timmerman? Ga dan met ons in gesprek!

 

bron: nu.nl

Date

12 maart 2020

Category

Blog

No Comments

Post a Comment