Confianza.

Social.

18245
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18245,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-1.0.0.1537189083,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Werk je onregelmatig? Dan hebben wij een aantal tips voor jou!

Werk je onregelmatig? Dan hebben wij een aantal tips voor jou!

Op onregelmatige tijdstippen werken is ongezond, dit is gebleken uit verschillende onderzoeken. Toch zijn onregelmatige diensten in sommige vakgebieden onvermijdelijk. Vroeg opstaan, laat naar bed of zelfs nachtdiensten draaien hoort er voor sommige mensen bij. Hoe zorg je nu dat je dan toch een goed slaapritme krijgt?

 

Sommige mensen krijgen op een gegeven moment moeite met onregelmatige werktijden, dit voelen ze dan aan hun lichaam. Er is een boek geschreven met de titel: Super slapen, hierin worden tips gegeven aan mensen die moeite hebben met het vinden van een gezond en goed slaapritme.Onregelmatigheid zal altijd ongezond blijven, ondanks de trucs die je kan toepassen in je leven. Je hormoonhuishouding wordt namelijk in de war geschopt en je immuunsysteem wordt aangetast.

In het weekend niet te lang blijven liggen

 

Het beste is om iedere dag op een vast tijdstip op te staan, ja ik hoor jullie denken: ‘ook in het weekend?’ Ja, zelfs in het weekend! Des te langer je blijft liggen in bed, des te minder eruit je handen komt die dag. Je hebt het idee dat je je lichaam vooruit moet slepen. Of je hebt het luie gevoel, dat kan de èèn lekker vinden en de ander vindt dat een verschrikkelijk gevoel. Als je in het weekend besluit om weer op een compleet andere tijd op te staan, ontregel je voortdurend je biologische klok.

 

Doe een aantal korte dutjes om wat energie op te bouwen. Een powernap geeft je hersenen niet evenveel rust als langdurige slaap, maar toch kun je zo je lichaam laten uitrusten.

 

Licht is ook enorm belangrijk, als je bezig bent met een nachtdienst is een uv-lamp een zeer goede energiebron. Op deze manier zie je toch ‘daglicht’en als het al licht is wanneer je naar huis rijdt, zou je een zonnebril kunnen opzetten. Op deze manier geef je je ogen rust en dim je het licht. Ben je thuis? Ga dan in een volledig donkere kamer liggen, hierdoor rust je lichaam het beste uit.

Goed eten en slaap verdelen

 

Sandra Arissen begon meer dan 33 jaar geleden met haar werk in de zorg en werkt sindsdien onregelmatig. Zo draait ze nog steeds een aantal nachtdiensten per jaar. “Momenteel gaat het meestal om twee nachtdiensten achter elkaar. Naarmate ik ouder werd, merkte ik dat nachtdiensten toch hun tol begonnen te eisen. ‘Ik had zelfs een periode dat ik erg misselijk werd tijdens een nachtdienst. Ik at door het veranderde ritme ‘s nachts niets. Toen ik dit veranderde, kon ik het veel beter volhouden’.

 

Arissen probeert als ze thuiskomt vaak nog iets kleins te eten en dan duikt ze haar bed in. “Ik verdeel mijn slaap tijdens nachtdiensten in tweeën. Ik slaap eerst in de ochtend tot ongeveer 13.00 uur, en na het eten pak ik vaak nog een uurtje. Zo slaap ik toch nog genoeg uren, maar gooi ik mijn ritme niet compleet om.”

 

Kelly van der Wal (28) werkt als freelance danseres, zangeres en hostess en werkt ook op onregelmatige tijden. “Soms moet ik om vier uur opstaan voor een klus en ben ik tot laat van huis”. Om ondanks haar wisselende werktijden een ritme vast te houden, probeert ze streng voor zichzelf te zijn. “Ik ben iemand die wel veel slaap nodig heeft, maar ik probeer toch om iedere dag rond 9.00 uur op te staan.”

Praat met je werkgever

 

Luister naar je lichaam en praat hier met je werkgever over. Als je merkt dat de onregelmatigheid je te veel wordt, geef dit dan aan. Zo kan er gekeken worden naar een oplossing.

 

Iedereen reageert anders op slaap te kort, bij de een slaat het op zijn/haar stem, de èèn valt in slaap en de ander wordt misselijk.

 

bron: Nu.nl

 

Date

27 februari 2020

Category

Blog

Tags
informatie, lichaam en geest, onregelmatige diensten, slapen
No Comments

Post a Comment